Deklaration husförsäljning – blankett K5

Har du sålt huset under 2015 och ska lämna in deklarationen för husförsäljningen, här kommer några konkreta råd inför ifyllande av blankett K5 – Försäljning av småhus.

Deklaration husförsäljning, blankett K5

Till att börja med måste man bestämma om försäljningen ska deklareras på blankett K5 (Småhus) eller på blankett K7 (näringsfastighet). Men det fördjupar vi oss inte i här, utan vi förutsätter här att du ska deklarera ett småhus på en K5 blankett.

Allmänna uppgifter, blankett K5

Till att börja med fyller man i lite allmänna uppgifter såsom fastighetsbeteckning, försäljningsdatum enligt köpekontrakt, inköpsdatum enligt köpekontrakt med mera. Att fylla i dessa uppgifter torde dock inte vara något större problem.

Beräkning av vinst eller förlust, blankett K5

1. Försäljningspriset är oftast relativt enkelt, det står i köpekontraktet.
2. Försäljningsutgifter består oftast ett mäklararvode, och däri brukar det mesta av försäljningskostnaderna ingå. Men om man sålt huset i egen regi så kan försäljningsutgifter bestå i tidningsannonser, fotografering och jurist för avtalsskrivning.
3. Inköpspriset består i det man köpt fastigheten för, inklusive lagfartskostnad vid köpet. Inköpspriset kan ibland vara svårt att få fram, till exempel om man ärvt fastigheten i kombination med att inköpet skedde för väldigt länge sedan. Än värre kan det vara om till exempel fastigheten ärvts två gånger, och att den dess för innan styckades ut från en större huvudfastighet. Om detta skedde för till exempel 40 år sedan är det mycket detektivarbete med att korrekt kunna proportionera inköpspriset till dåvarande huvudfastighet. Om man behöver beställa inskrivningshandlingar för att fastställa korrekt inköpsvärde kan man göra det hos riksarkivet, men kom ihåg att göra det i god tid då de brukar ha svårt att få fram handlingar snabbt i deklarationstider.
4. Avdrag för förbättringsutgift, grundförbättring, till exempel ny, till eller ombyggnad.
5. Avdrag för förbättringsutgift, förbättrande reparationer och underhåll.
6. Fördelning till eventuellt andra delägare sker.
7. Återföring av uppskovsbelopp ifrån tidigare husförsäljningar ska ske.
8. Avdrag för eventuellt uppskovsbelopp görs.
9. Sedan kvarstår vinst eller förlust på husaffären som ska beskattas.

Effektiv skattesats om 22%

På vinsten utgår en effektiv skatt om 22%. Om det uppstår en kapitalförlust är endast 50% av förlusten avdragsgill, en förlust inkomstslaget kapital upp till 100.000 kronor innebär en skattereduktion om 30%, en förlust över 100000 kronor innebär en skattereduktion om 21%.

© Copyright 2015-2016 Skattmasen.se.